En çok Yörük hangi ildedir?
YÖRÜK VE YORUKLUK KAVRAMI. Muğla bölgesi Yörük yerleşimi açısından önemli bir konuma sahiptir. Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Kimler Yörük olur?
Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimini hayvancılıkla sağlayan ve mevsime göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türkleridir. Bunlara Türkmen de denir.
Yörükler aslen nereli?
Bazılarına göre Kızılırmak’ın doğusundakilere Türkmen, batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük terimleri birlikte kullanılmıştır.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Kısacası, Osmanlı İmparatorluğunu kuranlar Yörük Alevilerdi. Yani Ahilik edebi Ehl-i Beyt nefesiyle kurulmuştu. Biraz geçmişe gidersek, Peygamber dirilişinden önce tüm sahabeyi Gadir-i Hum’da toplamış ve hutbesinde İmam Ali’yi vesayetin başı olarak ilan etmişti. Hz.
Yörük Çingene midir?
Çingeneler göçebe bir halktır. Ama o bir Yörük değildir. Göçebe kelimesi bir grup insan için karakteristiktir. Öte yandan Yörüklük esasen bir yaşam tarzını anlatır ve aynı zamanda etnik bir grup olduğunu da belirtir.
Türkmen ile Yörük arasındaki fark nedir?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok önemli mevkilerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Yerleşik hayata geçmeyip göçebe olarak yaşayan Türkmenlerin bir kısmına Yörük denildiği görülmektedir.
Kaç çeşit Yörük vardır?
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu ve Atçekenler gibi aşiretlere ayrılmışlardı.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutlukların) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Yörüklerin soyu nereye dayanıyor?
Yörüklerin tarihine baktığımızda; 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlarda yurt edinen Oğuz boylarına mensup Türkmenlerle karşılaşırız.
Yörükler neye benzer?
Yaşam tarzları itibariyle Yörükler sadece göçebe değil aynı zamanda savaşçı ve mücadeleci bir karaktere sahiptirler. Yörükler, göçebe yaşam tarzı, hayvancılık (koyun) yetiştiriciliği, keçe, yazlık, kışlak, misafirlik. Göçebe bir yaşam tarzı sürdüren Yörükler, Türk boylarından oluşmaktadır.
Mersin Yörükleri Alevi mi?
MERSİN’DEKİ TAHTACI YÜRÜYÜKLERİ BU YIL 2 BİN 560 METREYLE BULUŞTU. Orta Asya’dan Anadolu’ya getirdikleri binlerce yıllık kültürlerini yaşatan Anadolu Alevi Türkmenleri, yörede Tahtacı Yörükleri olarak biliniyor; Bolkar Dağları’nın (Bulgar Dağları) 2 bin 560 metre yükseklikteki Bozoğlan zirvesinde geleneksel inanç ritüellerini gerçekleştiriyordu.
Honamlı Yörükleri kimdir?
Honamlı Yörüklerinin soyu Orta Asya ve Oğuzlara kadar uzanır. Oğuzların iki kolundan biri olan Bozoklara mensupturlar. Bozokların Avşar kolundan gelirler. Honamlı (Honanamlı) Avşarlar arasında Honamlı isminin kökeni hakkında farklı görüşler vardır.
Yörükler hangi illerde var?
Selçuklu İmparatorluğu döneminde Anadolu’ya gelen Yörükler, Osmanlı kayıtlarında “yürüyen” anlamına gelen Yörük veya Orta Asya’da adlandırıldıkları gibi “Bozuluş” olarak tanımlanıyordu. Bugün, yerleşen Yörükler çoğunlukla tamamen Türk’tür; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar’da yerleşiktirler.
Atatürk Alevi miydi?
Dedesi Ahmet ve kardeşi Hafız Mehmet Emin’in “Kızıl” lakabından ve yerleştikleri ilçenin adı olan Kocacık’tan da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal’in baba tarafından soyu, Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynayan Kızıl-Oğuz veya Kocacık Yörüklerine kadar uzanmaktadır. Türkmen kökenlidir.
Sarıkeçili yörükleri nereden gelmiştir?
Ilıman iklimin hüküm sürdüğü Mersin’de kış aylarını geçiren Yörükler, sıcakların bastırmasıyla birlikte serin yaylaların bulunduğu Konya ve Karaman’a göç ediyor.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutlukların) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Yörük nereye ait?
Günümüzde yalnızca Toroslar’da yaşayan, geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, Oğuz boylarına mensup olan ve 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt kuran Türkmenler karşımıza çıkar.
Mersin Yörük mü?
Anadolu’da Yörükler çok geniş bir coğrafyada varlığını sürdürüyorlardı. Yörükler büyük oranda Sivas, Ankara, Bolu, Kastamonu, Balıkesir, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak, İzmir, Aydın, Antalya, Konya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş il sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Kaç çeşit Yörük vardır?
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu ve Atçekenler gibi aşiretlere ayrılmışlardı.